15 maj 2020

11 krav för att få låna

Här kommer 11 vanliga krav för dig som vill låna pengar. Alla krav används inte av alla långivare, men om du uppfyller alla krav så har du större möjligheter att få din ansökan beviljad.

Krav som alltid ställs

Kraven mellan långivare skiljer sig åt, men det finns några krav som är gemensamt för samtliga. Det beror dels på att kraven är byggda på svensk lag men också för att processen ska vara enkel för både långivare och låntagare.

1. Minst 18 år

För att få låna överhuvudtaget måste du vara minst 18 år. Hos vissa långivare är kravet ännu högre. En åldersgräns på 21 år är inte ovanligt, men det brukar inte vara högre än så.

2. Svenskt medborgarskap

För att få ta lån av svenska långivare behöver du vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt medborgarskap sedan minst 2 år tillbaka. Vissa långivare kräver att du ska ha varit svensk medborgare längre tid än så.

3. Svenskt bankkonto

Att ha ett bankkonto i någon av de svenska bankerna är ett krav hos alla långivare.

4. Svenskt personligt mobilnummer

Ett svenskt mobilnummer som är du själv äger är ett krav. De flesta har ett mobilnummerm så många uppfyller det kravet.

5. Svensk personlig e-postadress

De flesta äger idag en e-postadress och det är viktigt då företaget kan behöva kommunicera med dig den vägen. Kanske skickar de inloggningsuppgifter eller bekräftelsemail.

6. God betalningsförmåga

För att få låna pengar gör varje långivare en bedömning om det finns möjlighet för låntagaren att betala tillbaka lånet efter periodens slut. Om det inte finns möjlighet så nekas ansökan av lånet.

Vissa accepterar inte betalningsanmärkningar, andra gör det. De som accepterar betalningsanmärkningar gör istället en samlad bedömning av den ekonomiska situationen. Kanske har man en hög årsinkomst som väger upp en betalningsanmärkning.

Vissa använder UC (Upplysningscentralen) men inte alla. Då många vill undvika att hamna i UCs register används oftast andra tjänster så som Creditsafe, Bisnode eller instantor.

Krav som ofta ställs (5 st)

Alla långivare har inte alla krav. Beroende på din situation kan din ansökan bli nekad eller godkänd beroende på vilken långivare du ansöker hos. Om du har bra grundförutsättningar har du i regel större chans att få lån hos samtliga aktörer.

1. Betalningsanmärkningar accepteras ej

Några långivare har hårdare krav än andra. Vissa accepterar betalningsanmärkningar och andra inte. Det verkar vanligare att de som lånar ut mycket pengar oftare kräver att man inte ska ha några betalningsanmärkningar. Smslån-företagen är ibland inte lika hårda med detta.

2. Inga skulder hos Kronofogden

Om du har skulder hos Kronofogden så är det ett varningstecken, om inte för dig så för långivarna. Det tyder på att din betalningsförmåga är låg.

Chansen att du får ett lån om du hamnat hos Kronofogden bedömer vi som låg.

3. Deklarerad årsinkomst

Ett bra sätt att mäta betalningsförmågan kan vara att se till vilken deklarerad årsinkomst du har. Vissa kräver bara att det finns en deklarerad årsinkomst. Andra kräver att man ska tjäna exempelvis minst 150 000 kr.

4. BankID

Det smidigaste och säkraste sättet att signera och godkänna avtal kan vara med bankID. Därför har vissa långivare som krav att man ska använda det.

Alternativet för bankID är att signera avtalet på ett papper som skickas hem för påskrift och sedan tillbaka igen.

5. Max ålder

Inte alla långivare accepterar att låna ut pengar till de äldre. Åldersgränsen uppåt ligger oftast runt 70 år.

Att vissa långivare sätter en övre åldersgräns kan bero på olika saker men vi tror främst det har att göra med att de flesta i den åldern inte längre får inkomst genom arbete.

Sammanfattning

Ju bättre din ekonomiska situation ser ut, ju större är också chansen till att du ska få ta ett lån. Tänk på att ett lån bara är en tillfällig lösning som sedan ska betalas tillbaka.

Jens Törnell

Jens Törnell

5 inlägg

Visa fler

Jag har ett intresse för vardags-ekonomi, hur man med enkla medel kan förenkla och förbättra sin ekonomiska situation. Behöver du inte låna pengar, ta inget lån. Behöver du ändå låna, betala i tid så du inte får extra kostnader eller anmärkningar i onödan.

Relaterade inlägg

Undvik onödiga kostnader

Vissa avgifter måste du betala men vissa kan du slippa. Sköter du dig behöver du inte betala påminnelseavgift, förseningsavgift, inkassoavgift eller till Kronofogden.

11 månad sedan

Prenumerationer - 5 skäl att undvika dem

Många företag idag erbjuder prenumerationstjänster. Det finns flera anledningar till det. Vi går igenom de vanligaste anledningarna till att du bör undvika prenumerationer då det är möjligt.

11 månad sedan

Lån under coronakrisen

Vi går igenom risker som anställd, ökade kostnader, att minska kostnaderna, gör en budget och låna smart.

11 månad sedan