6 maj 2020

Lån under coronakrisen

Krisen vi har just nu i och med coronaviruset påverkar inte bara människors hälsa utan även ekonomin. Det gäller både Sveriges ekonomi i stort men också ekonomin i hushållen.

Sverige har genomfört reformer med lånade pengar för att stötta företag och myndigheter i krisen. Många hushåll kan också behöva låna pengar för att få situationen att gå runt.

Risker som anställd

Just nu finns det fler risker än vanligt för dig som är anställd. Det beror delvis på att företagen behöver göra allt de kan för att klara sig, inklusive att se över sina personalkostnader. Utöver det kan en längre sjukskrivning ge ett inkomstbortfall.

Arbetslöshet

Vissa typer av företag har det extra svårt i coronakrisen så som flygbolag, biografer och klädesbutiker. Det kan innebära att du som är anställd i ett sådant bolag i värsta fall kan bli uppsagd. Om du är osäker, fråga din arbetsgivare.

Lägre lön

Då vissa typer av företag har svårt i dessa tider att få lönsamheten att gå ihop kan det innebära att de måste genomföra förändringar, kanske även sänka de anställdas lön för att inte behöva säga upp dem.

Gå ner i tid

En tredje möjlighet för företag att sänka sina kostnader är att låta personalen arbeta mindre. Det gäller främst visstidsanställda och timanställda.

Längre sjukskrivning

Om du drabbas av coronaviruset så innebär det att du behöver sjukskriva dig relativt länge. Det finns flera exempel på de som varit sjuka så länge som två månader. Under den här tiden får du såklart en lägre inkomst än om du hade arbetat.

VAB

Om du har barn och de blir sjuka behöver en förälder vara hemma. Om viruset sedan vandrar runt i familjen kan det bli mycket tid hemma till en lägre inkomst.

Ökade kostnader

Coronaviruset ändrar mycket i samhället, allt från beteendemönster till dyrare varor och mer service.

Hamstring

Om man saknar en buffert av konserver och annat nödvändigt för att klara en kris så kostar det en slant att bygga upp ett sådant lager.

Dyrare varor

Vissa produkter är eller har varit svårare att få tag i under coronakrisen. Ett exempel på det är handsprit som under en period kostade betydligt mer än tidigare. Det kan också vara så att varorna på sikt blir dyrare generellt då många företag försvinner samtidigt som efterfrågan ökar.

Hemkörning

Om du undviker butiker för att istället beställa hem mat eller andra varor så kostar det i regel extra då det ligger en service med i priset.

Minska kostnaderna

Det finns flera sätt som det går att minska på kostnader relativt sätt. Här går vi igenom några sätt du kan spara pengar just under coronakrisen.

Ät inte ute

För att undvika att smitta eller smittas kan du undvika att äta ute. Det gör också att du sparar ganska mycket pengar om du annars ätit ute ofta.

Avvakta med klädköpen

Du kanske inte behöver köpa kläder just nu. De flesta har kläder så det räcker en tid framöver. Om du annars köper kläder mest för att det är kul så kan du vänta med det.

Undvik resor och nöjen

Att åka iväg på resor eller nöjen är dyrt. Inträden, resor, boende och mat är de största kostnaderna. I coronatider bör du ändå undvika folksamlingar så gott det går.

Köp inte plastpåsar

I dagarna la regeringen på en skatt på plastpåsar. En plastpåse kan nu kosta över 6 kr. Det låter inte mycket men på ett år gör det stor skillnad. Köp en tygpåse eller liknande som du kan använda om och om igen. Till sopor, köp en rulle med plastpåsar. De är fortfarande billiga.

Gör en budget

Med en budget tjänar du inga pengar, men den kan hjälpa dig att få en överblick över hur mycket du har och därmed få dig att ta rätt beslut.

Veckobudget

Veckohandlar du? Om inte så kan det vara en bra idé. Då kan du sätta en veckobudget för de kostnader och intäkter du får in. För att räkna in exempelvis lön som kommer månadsvis kan du dividera den med fyra.

Månadsbudget

Eftersom lönen vanligtvis kommer en gång varje månad kan det vara enklast att göra en månadsbudget. Även räkningar som återkommer brukar komma en gång per månad. Om plus och minus i budgeten ska gå ihop ska det fortfarande inte vara minus på kontot när månaden är slut.

Årsbudget

Det kan vara svårt att se så långt fram i tiden som ett år. Det är ändå bra att ha framförhållning. Kommer din anställning att upphöra om några månader? Kommer du stå inför ökade kostnader inom ett år? Man behöver inte räkna varje krona, men att på ett ungefär veta hur länge pengarna kommer att räcka är bra. Då slipper man obehagliga överraskningar.

Låna smart

Det bästa om du redan har pengar är såklart att inte låna alls. Om du ändå behöver låna finns det varianter som är bättre än andra.

Samla lån

Om du redan har lån och krediter sedan tidigare så kan du få ner räntan genom att samla ihop dem till ett större lån. Kanske har du några smslån eller snabblån? De har i regel hög ränta och då är det bättre att baka ihop dem till ett samlingslån med lägre ränta.

Se vår lista på samlingslån

Blancolån

Då coronaviruset kan stanna i Sverige en lång tid framöver kan det vara bra att tänka långsiktigt. Därför rekommenderar vi ett blancolån framför ett smslån. Ett blancolån har oftast lägre ränta och du kan låna ett större belopp. Löptiden är också längre, oftast på flera år.

Se vår lista på blancolån

Sammanfattning

I det här inlägget har vi gått igenom flera områden där du kan förändra din ekonomiska situation.

  • Risker som anställd
  • Ökade kostnader
  • Minska kostnaderna
  • Gör en budget
  • Låna smart
Jens Törnell

Jens Törnell

5 inlägg

Visa fler

Jag har ett intresse för vardags-ekonomi, hur man med enkla medel kan förenkla och förbättra sin ekonomiska situation. Behöver du inte låna pengar, ta inget lån. Behöver du ändå låna, betala i tid så du inte får extra kostnader eller anmärkningar i onödan.

Relaterade inlägg

Undvik onödiga kostnader

Vissa avgifter måste du betala men vissa kan du slippa. Sköter du dig behöver du inte betala påminnelseavgift, förseningsavgift, inkassoavgift eller till Kronofogden.

11 månad sedan

Prenumerationer - 5 skäl att undvika dem

Många företag idag erbjuder prenumerationstjänster. Det finns flera anledningar till det. Vi går igenom de vanligaste anledningarna till att du bör undvika prenumerationer då det är möjligt.

11 månad sedan

11 krav för att få låna

Här kommer 11 vanliga krav för dig som vill låna pengar. Om du kan uppfylla alla krav har du större möjlighet att få lån.

11 månad sedan