16 maj 2020

9 tips från programmet Lyxfällan

Efter att ha sett nästan alla avsnitt av Lyxfällan har vi en god koll på vilka rekommendationer som ges under programmen. Om du har koll på det som står i det här inlägget behöver du troligtvis inte ansöka till Lyxfällan.

1. Sälj av dina prylar

Att sälja sina ägodelar kan kännas tungt men i en kris kan det vara nödvändigt. Om det inte sker och krisen blir värre kan man behöva göra sig av med ännu mer ägodelar så det är bättre att ta tag i problemet direkt.

Loppis

Lyxfällan har något de kallar för Lyxfällan Loppis som de annonserar om i tidningen för den ort de besökt. Du kan göra likadant, starta en loppis. Antingen kan du annonsera och hyra en yta, eller så kan du se om det är tänkt att hållas en större loppis där du kan delta med dina prylar.

På nätet

Det enklaste sättet att sälja prylar är troligtvis på nätet. Då kan du sitta hemma i lugn och ro. På Facebook finns många loppis-grupper. Stora platser att sälja på är Blocket och Tradera.

Du kan börja med att sätta ett pris som du tycker är rimligt och sedan sänker du priset lite för varje dag som går tills den blir såld.

Sälj bilen

För många är bilen en helig ägodel. Det kan också vara svårt att göra sig av med en bil av praktiska skäl, om bilen krävs för att åka till jobbet eller skjutsa barnen till dagis. Om du bor i en stad finns det ofta goda möjligheter att åka buss eller cykla.

Auktionsfirma

Ytterligare en möjlighet för att sälja av är att ringa en auktionsfirma. Fördelen är att det går snabbt. De går igenom hela bostaden och plockar med sig vad de vill ha. Sedan ger de ett samlat bud som du kan tacka ja eller nej till.

De brukar vara intresserade av lite dyrare grejer som möbler och elektronik.

2. Spara in på onödiga utgifter

Spara är tråkigt, men att hålla i pengarna innebär besparingar på flera tusen per år. Om man hamnat i ekonomisk kris är det nödvändigt för att inte hamna i en ännu djupare kris som blir ännu svårare att ta sig ur.

Utemat

Att äta ute kostar kanske en hundring. Det är inte mycket pengar. Problemet här är att det inte är en engångskostnad utan en återkommande kostnad vid varje tillfälle.

Om man räknar ut vad utemat kostar per år så kan det innebära många tusenlappar.

Det finns flera sätt att undvika utemat. Ett sätt är att göra matlådor och ta med till jobbet. Ett annat sätt är att helt enkelt vara bra förberedd. Om det är en utekväll med vänner så kan man äta hemma innan man går dit.

Kläder

Vissa mår tillfälligt bra av att köpa nya kläder. Inte för att de behöver nya kläder egentligen utan för att ge kroppen dopamin, en slags tillfällig lycka.

Ett enkelt sätt att inte köpa kläder är att motstå frestelsen genom att helt enkelt inte besöka klädbutiker. Annars är det som att gå in i en godisbutik utan att handla godis, vilket för godissugna kan vara svårt.

De flesta har kläder så det räcker något år framåt. Både tröjor och byxor håller länge. Större åtgång är det på strumpor och underkläder.

Nätshopping

En orsak till att många fastnar i nätshopping är att det är så enkelt. Man kan sitta hemma vid datorn eller till och med mobilen och "klicka hem" saker. Det kan vara svårare att se att man faktiskt drar på sig kostnader på det sättet eftersom man i det steget aldrig tar fram pengar eller betalkort.

Om man absolut inte kan låta bli nätbutikerna så finns möjligheten att spärra sig så att köp inte blir möjliga. Ett annat sätt är att du inför en regel som innebär att du inte får impulsköpa. Att det måste gå minst 1-2 dygn innan du genomför köpet. Under den tiden hinner din hjärna omvärdera ifall du verkligen behöver produkten.

Resor

Det stora problemet med resor är att de är dyra. Själva resan kostar, men även hotellet, maten och de aktiviteter som genomförs. Ovanpå detta arbetar du inte under tiden du reser (om det inte är en affärsresa). Det gör att du går miste om inkomst samtidigt som du drar på dig kostnader.

Har du ekonomi just nu att resa? Kan resan vänta? Många som tar lån för att resa ångrar sig efteråt då de kan hamna i en svår ekonomisk situation efteråt.

Spel

Ett av sveriges vanligaste missbruk är spelmissbruk. Många som har ett spelmissbruk vill inte erkänna det. De hävdar också att de kan sluta om de vill, men att de vill fortsätta.

Många spel är upplagda så att det ska ge känslan av att spelaren är nära att vinna, även om vinsten inte var så nära som det verkade. Detta så att spelaren vill spela "bara en gång till".

Spel är också matematiskt uträknade så att spelbolagen ska gå i vinst. Det är spelarna som betalar den vinsten och chansen är därför alltid större att du ska förlora än att du ska vinna.

Smink och hår

Vissa shoppar kläder, andra handlar produkter inom smink och hår. Det kanske inte låter så kostsamt men det kan det vara. Vissa hårprodukter är dyra och om man ska fixa håret hos en frisör kan det beroende på tjänst kosta tusentals kronor.

Smink tar inte mycket plats så det är lätt att köpa mycket och samtidigt så kan kostnaderna dra iväg.

Här kan det vara bra att gå tillbaka till grundbehovet. Att inte ständigt prova nya produkter utan använda det som fungerar väl och som samtidigt inte kostar för mycket kan vara rätt väg.

3. Samla lån

I Lyxfällan kallar de att samla lån för Hopbakslån. Det innebär att man med sina många lån och krediter kan gå till ytterligare en kreditgivare som tar över lånen och löser ut dem. Istället får man ett nytt lån med lägre ränta.

Det kan låta kontraproduktivt att ta ett nytt lån för att lösa gamla lån och det är det oftast, men att just ta ett hopbakslån kan vara en stor fördel och något som Lyxfällan rekommenderar.

Förutom att räntan blir lägre blir det också mycket enklare att hålla koll på kostnaden då man bara har ett lån.

4. Byt jobb

Det finns tre orsaker till att Lyxfällan vill att man ska söka jobb. Om du från början inte har ett jobb så måste du försöka landa i ett jobb annars blir det mycket svårt med ekonomin.

Det kan också vara så att du har ett jobb men att det är för lite tid. Om det inte går att gå upp i tid går det söka efter ytterligare ett jobb. Det kan sluta med att du har två jobb eller så byter du ut ditt nuvarande deltidsjobb mot ett heltidsjobb.

Ytterligare en anledning kan vara om du exempelvis har en egen firma på heltid som inte ger några större inkomster. Det kan vara tufft men du kan behöva överge den för ett jobb som ger en skälig inkomst.

5. Sänk räntorna hos långivare

Ett av de svårare inslagen i Lyxfällan för deltagarna är att de kan behöva ringa till sina långivare för att försöka få dem att sänka räntan. I programmet verkar det som att långivarna alltid är tillmötesgående. Om det är lika enkelt i verkligheten är lite oklart. De kan också försöka förlänga låntiden eller på något sätt göra situationen enklare. Någon form av åtgärd går troligtvis att göra så du kan ha stor vinning av att ringa det där telefonsamtalet.

6. Träffa psykolog

Om man hamnat i en ekonomisk situation kan det ha med ett destruktivt levnadssätt. Det kanske inte räcker med att ändra rutiner för att få ordning på situationen. I vissa fall kan en psykolog behövas. I Lyxfällan får deltagarna ibland träffa en duktig psykolog som heter Philip.

Vanliga orsaker till att de får träffa psykolog i programmet är spelmissbruk, köpmissbruk och relationsproblem.

7. Berätta för dina nära och kära

Om du har en ekonomisk situation som inte är bra. Berätta det för dina nära och kära samt för dina vänner. Det gör att de dels kan hjälpa dig men också att de inte pressar dig till att göra utlägg som du inte har råd med.

Om du ska på restaurang så är det bra om dina nära vet om din situation. Kanske bjuder de på utematen, eller så kan ni äta innan. Att de har kunskap om din situation kan påverka mycket.

8. Betala av skulderna

För varje dag som går med skulder så kostar de mer eftersom det läggs på ränta. Bli därför av med skulderna så snabbt som möjligt. Har du skuld hos Kronofogden ska du betala den först. Om du har lån, välj att beta av de små dyra lånen först. Kan man betala en hel skuld hos en långivare så behöver man inte tänka på just den skulden längre. Färre lån är bättre.

9. Skuldsanering

Som en sista åtgärd kan Lyxfällan vilja ansöka om skuldsanering. Det innebär att man lever med existensminimum i fem år. Sköter man sig så skrivs skulderna av och man blir skuldfri efter fem år.

För att få en beviljad skuldsanering krävs att man innan ansökan på något sätt visat att man försökt ta sig ur sin ekonomiska sits. Ett sätt kan vara att betala av så mycket av skulderna man kan.

Jens Törnell

Jens Törnell

5 inlägg

Visa fler

Jag har ett intresse för vardags-ekonomi, hur man med enkla medel kan förenkla och förbättra sin ekonomiska situation. Behöver du inte låna pengar, ta inget lån. Behöver du ändå låna, betala i tid så du inte får extra kostnader eller anmärkningar i onödan.

Relaterade inlägg

Undvik onödiga kostnader

Vissa avgifter måste du betala men vissa kan du slippa. Sköter du dig behöver du inte betala påminnelseavgift, förseningsavgift, inkassoavgift eller till Kronofogden.

11 månad sedan

Prenumerationer - 5 skäl att undvika dem

Många företag idag erbjuder prenumerationstjänster. Det finns flera anledningar till det. Vi går igenom de vanligaste anledningarna till att du bör undvika prenumerationer då det är möjligt.

11 månad sedan

11 krav för att få låna

Här kommer 11 vanliga krav för dig som vill låna pengar. Om du kan uppfylla alla krav har du större möjlighet att få lån.

11 månad sedan

Lån under coronakrisen

Vi går igenom risker som anställd, ökade kostnader, att minska kostnaderna, gör en budget och låna smart.

11 månad sedan