20 maj 2020

Undvik onödiga kostnader

När du tar ett lån betalar du tillbaka mer än du lånade. Detta eftersom du bland annat betalar ränta på lånet. Du bör inte bara titta på årsräntan när du lånar. Utöver årsräntan tillkommer oftast extra kostnader. Vissa kostnader måste du betala men andra kan du slippa om du sköter dina betalningar.

Uppläggningsavgift

För att genomföra processen med att lägga upp lånet kan företaget ta ut en uppläggningsavgift. Ett annat ord för det kan vara startavgift. Det är en avgift som i regel bara tas ut en gång.

Aviavgift och aviseringsavgift

När långivaren lägger tid på att skapa en avi åt dig kan de välja att ta ut en avgift för det. Vissa tar inte betalt om du väljer att sköta aviseringen med autogiro eller e-faktura. Därför kan det vara en bra tumregel att alltid använda autogiro eller e-faktura. Kostnaden brukar ligga på 0-70 kr, men andra belopp kan förekomma.

Fakturaavgift

Fakturaavgift påminner om aviavgift. Det är den administrativa kostnaden för skapandet av en faktura. Kostnaden brukar ligga på 0-70 kr, men andra belopp kan förekomma.

Administrationsavgift

En mer generell avgift än aviavgift och fakturaavgift som tas ut för administrationen av ärendet. Långivaren tar sällan ut alla dessa avgifter (aviavgift, fakturaavgift och administrationsavgift).

Påminnelseavgift

Om du har glömt eller struntat i att betala en faktura i tid så kan långivaren lägga in en påminnelseavgift. Det är den administrativa kostnaden de tar för att skicka ut en påminnelse till dig. Beloppet kan variera, men eftersom det här är en helt onödig kostnad är det bäst att du betalar räkningarna i tid.

Förseningsavgift

Om du har blivit sen med att betala en faktura kan långivaren i efterhand ta ut en förseningsavgift. Den här avgiften påminner om påminnelseavgiften. Skillnaden är att vid påminnelse tas en administrativ avgift ut för påminnelsen och förseningsavgiften tas ut för själva förseningen.

Inkassoavgift

Efter någon eller några påminnelseavgifter tar långivaren nästa steg för att få tillbaka sina pengar. De tar ärendet vidare till inkasso. Inkasso tar då över ärendet och börjar skicka räkningar till dig. Det medför mer kostnader och ju längre du väntar med att betala ju dyrare blir det. Betala därför tillbaka i tid.

Kronofogden

Om du inte betalar dina inkassoavgifter kommer som ett sista steg Kronofogden att driva ärendet. Kan du fortfarande inte betala så kan de göra utmätning av dina saker och sälja dem för att täcka din skuld. För att inte hamna här, betala tillbaka lånet i tid eller låna inte alls.

Sammanfattning

Vissa avgifter måste du betala men vissa kan du slippa. Sköter du dig behöver du inte betala påminnelseavgift, förseningsavgift, inkassoavgift eller till Kronofogden.

Jens Törnell

Jens Törnell

5 inlägg

Visa fler

Jag har ett intresse för vardags-ekonomi, hur man med enkla medel kan förenkla och förbättra sin ekonomiska situation. Behöver du inte låna pengar, ta inget lån. Behöver du ändå låna, betala i tid så du inte får extra kostnader eller anmärkningar i onödan.

Relaterade inlägg

Prenumerationer - 5 skäl att undvika dem

Många företag idag erbjuder prenumerationstjänster. Det finns flera anledningar till det. Vi går igenom de vanligaste anledningarna till att du bör undvika prenumerationer då det är möjligt.

11 månad sedan

11 krav för att få låna

Här kommer 11 vanliga krav för dig som vill låna pengar. Om du kan uppfylla alla krav har du större möjlighet att få lån.

11 månad sedan

Lån under coronakrisen

Vi går igenom risker som anställd, ökade kostnader, att minska kostnaderna, gör en budget och låna smart.

11 månad sedan