19 maj 2020

Prenumerationer - 5 skäl att undvika dem

Många företag idag erbjuder prenumerationstjänster. Det finns flera anledningar till det. Vi går igenom de vanligaste anledningarna till att du bör undvika prenumerationer då det är möjligt.

1. Det blir dyrare än det verkar

Vi börjar med ett exempel. Låt oss säga att du har ett film-abonnemang som kostar dig 99 kr per månad.

Att betala 99 kr är inte mycket pengar tänker du och så långt är det helt rätt. 99 kr är för de flesta inte speciellt mycket pengar.

Tyvärr slutar det inte där. Du betalar 99 kr per månad, inte som en engångskostnad. På ett år blir det ca 1200 kr och på 10 år blir det ca 12000 kr. Det som från början lät som 99 kr blev plötsligt flera tusen.

2. Du kan råka ut för extra avgifter

Det kan vara så att du betalar en gång per år eller en gång per månad. Om du betalar månadsvis gäller det att du har koll på att du betalar varje månad och inte glömmer bort någon faktura. Glömmer du en faktura kan det bli en påminnelseavgift. Går det riktigt långt kan det medföra extra kostnader från både inkassobolag och Kronofogden.

3. Företaget får sälja på dig mer

När du väl har blivit kund hos ett företag får de lov att kontakta dig för att exempelvis sälja fler produkter och tjänster till dig. Det kan dels vara jobbigt att bli kontaktad, men också finns risken att du blir lurad av säljare. Det finns såklart bra säljare också, men alla vill dig inte väl. Många vill bara hitta snabbaste vägen till att tjäna mer pengar.

4. Det kan vara svårt att avsluta

När man har en prenumerationstjänst innebär det att man har någon form av avtal med ett företag. Man godkänner att de skickar produkter mot betalning under en viss period, månader eller år. Dessa avtal kan innehålla uppsägningstid och bindningstid.

Du kan exempelvis ha en uppsägningstid på 2 månader, vilket innebär att du behöver säga upp avtalet 2 månader innan du vill att det ska upphöra. Det kan också vara så att du blir låst under en viss tid. Kanske är du uppbunden på 1 år, vilket kallas för bindningstid. Båda dessa bör du ha koll på innan du tecknar ett prenumerations-avtal.

Det är också oftare svårare att säga upp avtal än att teckna dem. Det kan vara så att det finns två olika telefonnummer, ett för att beställa tjänsten och ett för att säga upp tjänsten. I dessa fall man uppleva telefonkö när man säger upp men inte när man beställer.

Det finns också bluff-företag där man har svårt att få tag i kontaktuppgifter över huvud taget. Om det är ett bluff-företag bör du kontakta polisen.

5. Flera abonnemang blir dyrt

Om man har flera abonnemang så kan man uppleva alla problemen ovan, men flera gånger om.

Exempel på abonnemang

Här kommer en lista med vanliga abonnemang. Vissa av dem kanske du behöver i ditt liv. Andra kanske du kan säga upp och på det sättet spara tid och pengar.

Viktiga prenumerationer

  • Hyra
  • El
  • Hemförsäkring
  • Mobilabonnemang

Oviktiga prenumerationer

  • Streamingtjänster (Netflix etc)
  • Tidningar
  • Böcker
  • Musiktjänster (Spotify etc)
  • Kläder
  • Skönhetsprodukter

Sammanfattning

I den här artikeln presenteras flera negativa aspekter med prenumerationer. Trots detta går det inte helt att undvika dessa. Hyran behöver betalas men också elräkningen. Däremot kan du säga upp de abonnemang du inte absolut behöver.

Jens Törnell

Jens Törnell

5 inlägg

Visa fler

Jag har ett intresse för vardags-ekonomi, hur man med enkla medel kan förenkla och förbättra sin ekonomiska situation. Behöver du inte låna pengar, ta inget lån. Behöver du ändå låna, betala i tid så du inte får extra kostnader eller anmärkningar i onödan.

Relaterade inlägg

Undvik onödiga kostnader

Vissa avgifter måste du betala men vissa kan du slippa. Sköter du dig behöver du inte betala påminnelseavgift, förseningsavgift, inkassoavgift eller till Kronofogden.

11 månad sedan

11 krav för att få låna

Här kommer 11 vanliga krav för dig som vill låna pengar. Om du kan uppfylla alla krav har du större möjlighet att få lån.

11 månad sedan

Lån under coronakrisen

Vi går igenom risker som anställd, ökade kostnader, att minska kostnaderna, gör en budget och låna smart.

11 månad sedan